Skip to main content

Arkitektur og natur: forbindelsen mellem indendørs miljøer og velvære

I dagens moderne samfund tilbringer mennesker i norden op til 90% af deres tid indendørs, hvilket understreger vigtigheden af at skabe sundere og mere behagelige indendørs miljøer (Klepeis et al., 2001). Forskning har vist, at den manglende forbindelse til naturen kan have negativ fysisk og psykisk påvirkning på os.

Studier indikerer dog også, at miljøer, der minder om naturlige omgivelser, kan have en positiv indvirkning på vores velbefindende (Wilson, 1984). Dette koncept kendt som “Biophilia” eller “Biophilic Design” har vist sig at have målbare resultater i form af øget produktivitet og mindsket stressniveau.

Biophilic Design kan specificeres i tre pointer ifølge Browning:

  1. Natur i rummet: Dette indebærer at inkorporere naturlige elementer i indretningen såsom planter, dufte, lyde og udsigt til natur.
  2. Naturlige analogier: Her bruges indirekte antydning af naturen i indretningen gennem naturlige mønstre, farver, former og materialer.
  3. Rummets natur: Dette handler om at efterligne den naturlige topografi, hvilket kan opnås gennem indretning, der skaber følelsen af sikkerhed og komfort.

Selvom disse tre punkter er væsentlige, refereres der oftest til Biophilic Design som “Natur i rummet”, da denne har direkte og fysisk indflydelse grundet den visuelle effekt.

I bestræbelserne på at skabe sundere og mere behagelige indendørs miljøer er Biophilic Design blevet stadig mere udbredt. Ved at integrere naturens elementer i vores indendørs rum kan vi ikke blot forbedre vores helbred og trivsel, men også forbindelsen til den omgivende natur.

Kilde: Baggerly et al., 2015; Sandifer et al., 2015.

Har du brug for vejledning eller forslag til hvordan naturen kan inkorporeres i dit hjem? Så kontakt os hos KARAKTER Arkitektur og hør om vores forslag til dig.